back to top

Ρήνος Στεφανή
Ο Ρήνος Στεφανή (1958 – ) είναι Κύπριος εικαστικός που ζει κι εργάζεται στην Τάλα της Πάφου. Σπούδασε Τέχνη στο Kingsway Princeton College και στο Byam Shaw School of Art (1978 -1984) του Λονδίνου. Το 1983 του απονεμήθηκε το Graham Hamilton Drawing Prize. Το 1995 πήρε το Β’ Βραβείο στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Μνημείου στην Οδό Λήδρας, Λευκωσία και το 1996 το Α΄ Βραβείο σε Διαγωνισμό Τέχνης που οργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Kέντρο Τεχνών Λευκωσίας με την ευκαιρία των εκδηλώσεων Keeping Glasgow in Stitches.

Έζησε στο Βερολίνο και στη Βαρκελώνη (1985 – 89). Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά μουσεία και διεθνείς εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε Καιρου, η Μπιενάλε Πεκίνου, η Μπιεννάλε Μεσογειακών Χωρών, Τυνησία και τη Gallerie Inge Baecker, Bad Munstereifel, Γερμανία.

Η δουλειά του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, περφόρμανς, ζωγραφική και σχέδια. Η σταυρόσχημη φιγούρα του Χορευτή είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της δουλειάς του. Το 1990 εισήγαγε στην Κύπρο μια υβριδική μορφή δράσης που συνδυάζει εγκατάστασεις και δρώμενα με την ονομασία Πράξεις. ΄Ηταν μέλος της Συμβουλευτικού Σώματος για το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017. Δημιούργησε και συμμετέχει σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ από το 2011 και ήταν στην ομάδα που ανέπτυξε τις προτάσεις της Πάφου για την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δημιούργησε το έργο On Target και συμμετείχε στο Eco Art, δύο μεγάλα πρότζεκτ του επίσημου προγράμματος της Πάφου για το 2017.


Susan Bio

Η Σούζαν Βάργκας (1963 Μπογκοτά, Κολομβία) σπούδασε τέχνη στη Σχολή Agnes Scott στην Ατλάντα της Γεωργίας, ΗΠΑ από το 1982-1986 και στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το 1987 συνέχισε τις σπουδές της στη Βιέννη της Αυστρίας στο Hocshule fur Angewendete Kunst. Το 1988-89 σπούδασε βίντεο και πειραματικό θέατρο στο Universidad Nacional της Μπογκοτά. Το 1989-1990 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Cyprus College of Art. Το 1990 ξεκίνησε “Praxeis and Installations”, ένα είδος διαδραστικής Τέχνης, με τον Ρήνο Στεφανή.

Χρησιμοποιεί ποικιλία μέσων και η δουλειά της περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, περφόρμανς, ζωγραφική, υφασματογραφίες και σχέδια. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Στρασβούργο της Γαλλίας και στο Μουσείο Moesgaard, Aarhus, Δανία. Το 2011 συμμετείχε στο “Charcoal Project” στη Νεκρή Ζώνη, Κύπρος. Υπήρξε βοηθός επιμελήτρια στο On Target και Eco Art, δύο μεγάλα πρότζεκτ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017. www.susan-vargas.com.cy